5 Tips voor HSP in je relatie

Gepubliceerd op 8 mei 2021 om 20:19

Als hoog sensitief persoon ben je sneller overprikkeld, en als je een partner hebt die dit begrijpt en van je houdt zoals je bent, kan dit een hele belangrijke geluksfactor zijn.

Als je een niet-HSP als partner hebt, kan deze het idee hebben alsof je te emotioneel bent of je aanstelt.

Zorg ervoor dat je je altijd kan uiten hoe je je voelt en als je partner dit wil begrijpen, en je kunt uitleggen hoe je je in bepaalde momenten voelt, geef elkaar daar ruimte begrip en respect voor.

Neem elkaar serieus dan voel je je veilig bij je partner en minder gejaagd. 

 

  • tip #1:  Wees duidelijk in wat je nodig hebt. Het is zo dat je elkaar beter kan begrijpen als je weet wat je verwacht van de ander, en wat de ander van jou kan verwachten. Zoals na een drukke dag niet meer afspreken met andere mensen, maar eerlijk vertellen dat je het idee hebt dat er teveel prikkels zijn binnengekomen, en je bijv. vanavond lekker even tijd voor jezelf neemt, en even met een boek in bad gaat zitten.
  • tip #2: Heb geduld voor elkaar: En dit geldt uiteraard van jou naar je partner als andersom. Als diegene net even niet wil zeggen wat er op dat moment aan de hand is, vertrouw er dan op dat het wel uitgesproken wordt, ook al is dit niet op dit directe moment, maar een moment in de nabije toekomst.
  • tip #3: Wees eerlijk in je communicatie: Als je boos bent en je je onbegrepen voelt kun je je wel eens oordelen over dingen die eigenlijk nog niet eens waren uitgesproken. Luister om te begrijpen en niet om te kunnen reageren. Geef elkaar niet de schuld, maar laat elkaar uitpraten, stel vragen en neem de tijd voor elkaar.
  • tip #4:  Neem ook one-on-one tijd voor je partner: Het is zo belangrijk om: ook al ben je druk en heb je geen zin en ben je maar steeds moe, om toch soms even met zijn tweetjes terug te trekken, en even die quality time maken voor elkaar. Om even intiem met elkaar te zijn. Vrijen, kussen, strelen die heerlijke onverdeelde verliefde aandacht voor elkaar, je voelt je daarna weer helemaal in die bubbel zitten en je wordt er zo vrolijk en blij van!
  • tip #5: Help elkaar groeien: Als je elkaar stimuleert om te groeien als persoon, in werk, ontwikkeling, studie wat dan ook, en je elkaar vrij laat zie je hoe groot deze liefde in je relatie kan zijn! De HSP zal dit zo ontzettend waarderen! Geen prikkels, geen stress, geen vanzelfsprekendheid, alleen maar liefde! 

Samen met mijn liefde Wouter